donderdag 28 mei 2015

Van Yakima naar de Columbia River Gorge


Het is maandagmorgen, tweede pinksterdag. We zijn er klaar voor! Met twee nieuwe voorbanden, een nieuwe accu en uitgelijnde voorwielen. En na een flinke schoonmaakbeurt, na 3 jaar geen overbodige luxe, gaan we beginnen aan onze reis door NoordWest Amerika. We vertrekken vanuit Sunnyside, waar we de laatste twee nachten op het erf stonden bij Henry en Marilyn Van Oostrum- Lommers.

Nadat we dinsdag landden in Seattle, zijn we woensdag met de bus naar Yakima gegaan, een rit van drie en half uur, dwars over de Cascades de woestijn in. Maar de velden zijn groen. Yakima Valley leeft dankzij Yakima River en ook mede door de vele Nederlandse immigranten die met hard weken hier een opbouwden. In Yakima  worden we door Marie, de moeder van Marilyn, van het busstation opgehaald.

We slapen de eerste nachten bij haar en haar man Gene in huis totdat de camper, in Amerika RV genoemd, op orde is. Heerlijk om bij familie op te kunnen starten. We worden door Marie weer flink in de watten gelegd. Breakfast met waffles, Dutch apple pancake, bacon en roerei. Lunch met veggie bagles etc.

De Lommers family heeft ons uitgenodigd voor een BBQ op vrijdagavond. Laat Ingrid die dag net jarig zijn! Cadeautjes, een verjaardagstaart compleet met kaarsjes die door haar moeten worden uitgeblazen en een verjaardagslied. Lang zal ze leven, in het Nederlands natuurlijk.

Op zaterdagmiddag brengen we een bezoek aan John en Glenna Lommers in Toppenish. We praten over de kerk, het indianenreservaat en de irrigatieperikelen in de vallei. Zij nemen ons mee uit eten in een Mexicaans restaurant. Dan rijden we door naar Sunnyside en parkeren we op de drive bij Henry en Marilyn. Zondag gaan we naar de nieuwe Christian Reformed Church, die bestaat uit een Engelstalige en een Spaanstalige gemeente met ieder hun eigen dienst. Wat een gebouw; 2 kerkzalen, een ruimte waar zo een kinderdagverblijf in zou kunnen trekken, een professionele keuken, een bibliotheek en zelfs een gymzaal.

Heel opvallend is dat waar deze zondag in Nederland Pinksteren gevierd wordt, hier de zondag in het teken staat van Memorial Day. Van oorsprong bedoeld om de veteranen te gedenken, inmiddels uitgegroeid tot een dag waarop mensen naar het graf van geliefden gaan en bloemen brengen. Als we hierover praten met de familie blijken ze niet op de hoogte dat het Pinksteren is, het staat ook niet op de kalender. Ze vieren het ook niet. Wel Kerst, Pasen en Hemelvaart. In de dienst blijft het ongenoemd.

Wij gaan ’ s middags met een aantal familieleden naar de begraafplaats. De familie heeft het initiatief genomen een steen te laten plaatsen op het graf van Leendrina Lommers, de eerste vrouw van John (Jan) Lommers. Zij emigreerde  in 1919 met man, zoon Cornelis en schoonzus Cor naar Amerika, waar ze in 1927 overleed. Cornelis stierf 6 jaar later op 23 jarige leeftijd.