zondag 1 mei 2016

Little Rock - Memphis

Little Rock – Memphis

In het oostelijk deel van Arkansas is geen gebrek aan water. We zien oneindige weilanden. Veelal staan ze blank door de stortbuien van de laatste dagen. En heel veel moerasachtige gebieden met hele bossen in het water. Toch moeten hier ook droge perioden zijn, want op het land staan ook beregeninginstallaties.


Als we Memphis naderen wordt het drukker. We vinden een parkeerplek bij Walmart op de Elvis Presley Boulevard en ontdekken de volgende morgen dat we dichtbij Graceland zitten. Als we er langs rijden verbazen we ons over de ‘glitch and kitsch’ die deze plek uitstraalt. Blikvangers zijn de flikkerende neonreclames, de auto’s en vliegtuigen waar Elvis mee reisde. Voor velen een bedevaartsoord: de omringende parkeerplaatsen staan vol en we zien drommen mensen.

We parkeren bij de Church of God in Christ, op loopafstand van The National Civil Rights Museum. Het is gevestigd in The Lorraine Motel. Hier werd op 4 april 1968, Martin Luther King doodgeschoten. Wat een indrukwekkende plek. Veel is nog in de oorspronkelijke staat: de kamer waar hij verbleef, het balkon waar hij stond toen het gebeurde, het appartement  aan de overkant van de straat van waaruit de schutter vuurde.

Het museum plaatst de aanslag in de context van de geschiedenis van de slavernij en de strijd voor de Civil Rights. We zien en horen ‘I have a dream’ toespraak en de ‘Mountain Speech’, de laatste die Martin Luther King  in een kerk hier dichtbij hield. Ook heel veel bezoekers, zwart en blank. De sfeer is ingetogen, eerbiedig. Je voelt, hier is geschiedenis geschreven.


Als we later door downtown Memphis lopen, worden we gedompeld in wat  Memphis ook is: muziek. Vandaag is er al weer een muziekfestival. Vanmorgen werden we nog geteisterd door een echte storm met plensbuiden – we komen omgewaaide bomen tegen en op een weg moeten we zelf een afgewaaide tak naar de kant slepen om er door te kunnen. Nu lopen we in een heerlijk zonnetje met duizenden muziekfans door Beale Street naar het park   langs de Mississippi River. De sfeer is vrolijk en velen dragen laarzen. ‘Muddy, you know.’

We komen langs de Gibson fabriek – de gitaarfan weet waar we het over hebben – maar we hebben geen tijd meer om een kijkje binnen te nemen.


We rijden naar Olive Branch, net buiten Memphis. En daarmee verlaten we na een dag alweer Tennessee en beginnen aan onze nieuwe staat: Mississippi. De volgende morgen gaan we naar de Immanuel Baptist Church en weer zijn we van harte welkom. We mogen weer inpluggen (stroom), hebben wifi en staan op een prachtig  parkeerterrein met gras en bomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten