woensdag 8 maart 2017

Savannah - Atlanta


We besluiten onze reis met een overnachting bij Ken en Mary Jo. Wederom via Boondockers Welcome. En het is een geweldig afscheid. Hun huis in Brooks, net onder Atlanta, ligt in een parkachtig landschap. Met heel veel ruimte, dus ook om gasten met een camper te ontvangen.
Omdat dit de laatste dag is met onze camper, willen we die op orde brengen voor de stalling. Veel logistiek: dumpen, schoonmaken, de was doen en nog veel meer. Normaal doe je deze dingen thuis. Voor ons dus lastig. En dan is het handig als je een een adres als dit hebt. Ingrid mag bij Mary Jo de was doen. We mogen gebruik maken van hun sanitair. En we worden ook nog voor dinner uitgenodigd. Geweldig. 's Avonds hebben we goede gesprekken over geloof, politiek. We luisteren naar muziek en Arie speelt op de vleugel.


De volgende dag nemen we afscheid. We rijden naar Peachtree City, halen bij Herz de huurauto op, rijden naar de stalling en zetten daar de camper neer. Klaar voor gebruik. Over anderhalve maand alweer. Want dan zullen onze vrienden Ad en Ineke de Boer hem gebruiken voor hĂșn nieuwe avontuur.
Good luck.

zondag 5 maart 2017

St. Augustine - Savannah


We passeren de grens tussen Florida en Georgia. En we merken direct grote verschillen.
Florida was heet. De laatste nacht zelfs bloedheet. In Georgia zijn de nachten koud en doen we voor het eerst sinds weken 's avonds de kachel weer aan. In Florida kom je veel Spaanse invloeden tegen. Maar Savannah, de oudste stad van Georgia, ademt vooral een Engelse, koloniale sfeer. 

Savannah is een van de belangrijkste zeehavens van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Op de boulevard zien we een groot containerschip, maar ook een nostalgische radarboot.

De stad werd in 1733 door de Engelse generaal James  Ogletorpe gesticht, tegelijk met de kolonie Georgia. Hij ontwierp het stratenpatroon met 24 parken. Daarvan zijn er nog 21. Alles is beloopbaar en we proeven de sfeer van een aantal van deze parken. 


We zien obelisken, fonteinen, palmbosjes en enorme eikenbomen, overvloedig getooid met Spaans mos. Deze mossoort komen we op op heel veel plekken in het zuiden tegen. Het laat wel zien hoe vochtig het klimaat is. Een van de bekendste parken is Chippewa Square waar Forrest Gump op een bankje zat. De fontein in Forsyth Park is indrukwekkend. We zien veel huizen in koloniale stijl, met smeedijzeren hekken en trappen, in statige lanen met weelderige begroeiing.



Een beetje weemoedig nemen we afscheid van Savannah. Het einde van onze reis nadert. We gaan richting het noordwesten. Dinsdag zijn we van harte welkom bij Ken en Mary Jo. Via Boondockers Welcome hebben we contact met hen gelegd. We mogen er de was doen, kunnen de camper rustig in orde maken en de koffers pakken. Ze hebben ons ook voor dinner uitgenodigd. Woensdag brengen we de RV naar de storage, gaan met de huurauto naar het hotel en vliegen donderdag vanaf Atlanta via Washington DC terug naar Amsterdam.

woensdag 1 maart 2017

Cape Canaveral - St. Augustine


Als de ruimteshuttle werd gelanceerd, werd dat in de wijde omgeving gehoord en gevoeld. Op Merrit Island en Titusville wordt nog steeds met trots over het project gesproken. Dale, de broer van Richard, weet er alles van. Hij was ingenieur en werkte voor Nasa. Hij legt ons haarfijn uit hoe de shuttle en de raketten samen met de brandstoftank in de Vehicle Assembly Building in elkaar werden gezet. Op Merrit Island maken we een wandeling over de ongerepte National Seashore, rijden we door het natuurgebied en werpen we een blik op de lanceertorens van Kennedy Space Center.


Dale is nu gepensioneerd en houdt zich bezig met iets heel anders: het vangen van alligators en het looien en bewerken van de huiden. Hij maakt riemen , tassen en honderden andere voorwerpen en verkoopt die in zijn winkel en op internet. Wij krijgen een rondleiding.

Richard heeft een andere hobby: drones. We krijgen een demonstratie, mogen de drone besturen en worden in vogelvlucht gefilmd.

Wij krijgen een kijkje in het Amerikaanse plattelandsleven. Op zondag gaan we naar de First Baptist Church van Scotsmoor. Heel kleinschalig met een warme sfeer. Richard en Glenda nodigen ons uit voor een bijeenkomst van de Scotsmoor Community Association, een vereniging van bewoners. Er is gezelligheid en natuurlijk eten. Vermeldenswaard zijn de Sloppy Joes, een soort hamburgers, en de ayes en nays als er gestemd moet worden over budgetten en uitgaven voor bijvoorbeeld nieuwe ruiterpaden.

We plukken nog flink wat grapefruits en sinaasappelen. Take what you want. We nemen afscheid van Richard en Glenda en rijden naar Daytona. Afgelopen weekend waren hier nog races. Op Daytona Beach mag met je auto, en met je camper, het strand op. In St. Augustine vinden we een plekje voor de nacht op het erf van Tom, tussen de eiken- en pecanbomen. Het historisch stadscentrum is twee mijl verder op.


St. Augustine is het oudste niet-indiaanse stadje van Amerika en werd in 1565 door de Spanjaarden gesticht. We lopen over de muren bij het fort en dwalen door de sfeervollle straatjes. Er is een gratis parkeerplaats voor campers. Al met al een gemoedelijke sfeer. Niet te vergelijken met Miami. Het voelt goed om zo afscheid te nemen van Florida. Op naar Georgia.