dinsdag 9 augustus 2011

De Canadese Rocky Mountains

Emerald Lake
Onze route deel 3. Klik hier voor de overzichtskaart.

We gooien de tank, zo’n 150 liter, helemaal vol. De benzine kost hier Canadese Dollar (CAD) 1,12 per liter, waar we door de koers nog zo’n kwart af mogen halen. We hebben een lange rit voor de boeg. De Canadese Rockies staan op het programma. Via Glacier NP (niet te verwarren met de Amerikaanse variant) gaat het via de Rogers Pass naar Yoho NP. Een eerste bezienswaardigheid is Emerald Lake. Na de rit in de auto is het heerlijk de benen te strekken en we genieten van de wandeling om het meer met de steeds wisselende uitzichten. We vervolgen onze weg naar Banff NP waar we op de camping Mosquito Creek aan een beek een plaatsje vinden.
Avondzon op de Rockies
Dinsdag verder via de Icefields Parkway, de 230 kilometer lange weg tussen Lake Louise en Jasper dwars door de Rockies.

Peyto Lake
Onderweg maken we de nodige stops; bij uitzichtpunten, meren Bow Lake/ Peyto Lake en gletsjers Bow Glacier/ Crowfoot Glacier. Vandaag een steile bergwandeling naar Parker’s Ridge waar we beloond worden met een prachtig uitzicht op de Saskatchewan Glacier.
Columbia Icefields met Athabasca gletsjer
Woensdag het hoogtepunt van de Rockies: de Columbia Icefields. Dit ijsveld is 360 meter dik en meer dan 325 km² groot. Zo’n 265 miljoen mensen zouden hier een plekje van een vierkante meter kunnen vinden en dan zou er nog ruimte over zijn voorenkele gasten. Vanaf de weg zijn drie gletsjers te zien. Het is zo mooi dat we besluiten hier vanavond na ons bezoek aan Jasper te overnachten. Maar eerst willen we wassen, boodschappen doen, geld halen en internetten. Want dat kan niet in Nationale Parken. Je kunt er genieten van de overweldigende natuur en overnachten op campings, in hotels en lodges, maar er zijn verder geen faciliteiten.
'k Zag twee beren...
Op weg naar Jasper zien we opeens een heleboel auto’s langs de kant van de weg. We weten inmiddels wat dat betekent: er is hier wild gespot. In dit geval een beer die zich te goed doet aan wilde bessen. Onderweg maken we vandaag stops bij de Sunwapta en de Athabasca watervallen en bij Mistaya Canyon. Op de terugweg zien we een moeder beer met een jong aan de kant van de weg. Een schitterend gezicht.
Donderdag worden we wakker met uitzicht op de Columbia Icefields en maken we een wandeling naar de Athabasca gletsjer. Daarna op ons gemak richting Lake Louise. We overnachten bij een meer en Arie kan hier een hengeltje uitgooien.
Lake Louise
Voor vrijdag staat Lake Louise op het programma. Een prachtig melkachtig blauw meer met de Victoria gletsjer ‘op het podium’ en aan weerszijden bergen als ‘coulissen‘. Aan de andere kant van het meer de 'tribunes’ in de vorm van houten vlonders en bankjes, vol genietende mensen. We huren een kano en peddelen rustig naar de overkant. Op de terugweg laat het meer zich opeens van een minder aangename kant zien. Er steekt opeens een flinke (tegen)wind op en we zien golven met witte schuimkoppen. We hebben moeite tegen de wind in te roeien en drijven tegen de steile rotsen aan. Daar wachten we in de luwte tot de wind afneemt.
Zaterdag bezoeken we Banff, het populairste vakantieoord van Canada. We rijden via de Bow Valley Parkway en zien onderweg een elk, een groot hert met een gigantisch gewei. De plaats ligt prachtig aan de Bow rivier, te midden van bossen met de Rockies als achtergrond. Ingrid geniet van dit uitzicht vanuit de Upper Hot Springs Pool, een mineraalbad in de open lucht met water van 39° Celsius. Heel relaxed. Daarna rijden we Banff NP uit en Kootenay NP in waar we tot maandag blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten