donderdag 4 juni 2015

Mount St. Helens

Mount St. Helens National Monument

Het weer is nog steeds goed. Maar daar zal maandag verandering in komen, zeggen de weerberichten. We besluiten daarom direct door te gaan naar Mt St. Helens, een van de bergen van de Ring of Fire, de vulkanische bergen van de Cascades. Op zondag 18 mei 1980, ’s morgens om 8.32 uur was er een aardbeving van 5.1 op de schaal van Richter en een enorme vulkaanuitbarsting, die de top en de noordflank wegblies. 57 mensen en talloze dieren kwamen om in dit inferno en hele brokken berg en as verwoestten de omgeving. De brede lavastromen lieten enorme verbrande geulen achter in het bos en asregens bedekten alles in de wijde omgeving met een grauwsluier.
We rijden eerst naar Woodland. Hier vandaan kunnen we de zuidkant van de berg zien. Die is nog steeds prachtig! Ook bezoeken we Ape Cave, een lavatunnel die bij  een eerdere uitbarsting gevormd is doordat de buitenkant afkoelde en stolde, terwijl de binnenste lava nog maanden doorstroomde. Je hebt hier letterlijk een lamp voor je voet nodig, want het is aardedonker. Gewapend met diverse lampen lopen we door de tunnel. Helaas de beste lamp begeeft het. We lopen achter behulpzame Amerikanen aan, die ons bijlichten en ons voorzien van een reserve zaklamp.
Vervolgens rijden we naar Castle Rock om bij de noordkant van de berg te kunnen komen. Als we in de blastzone komen kunnen we de verwoeste omgeving en de krater steeds beter zien. Inmiddels hebben we al heel wat verhalen gehoord wat er die dag gebeurd is. Nu ligt de berg met het gapende gat aan onze voeten. Vooral vanaf Johnston Ridge Observatory, waar we van een ranger uitleg krijgen over de processen na de uitbarsting. Het is indrukwekkend.
We overnachten in Castle Rock twee nachten bij de kerk die we die zondag ook bezoeken. We kunnen gebruikmaken van stroom, altijd fijn om de apparatuur weer op te kunnen laden.
Maandag rijden we in de regen via White Pass nogmaals naar Yakima Valley omdat we de familieleden die vorig weekend niet thuis waren graag willen ontmoeten.
Dat de afstanden groot zijn bewijst de teller, die inmiddels op 782 mijl staat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten