vrijdag 3 augustus 2012

Glacier NP

Logan Pass
Het laatste  nationale park dat deze vakantie op het programma staat is Glacier National Park. Eigenlijk hadden we dit park vorig jaar al aan willen doen, maar toen kwam het er niet meer van. Dus doen we het dit jaar. Net als Yellowstone NP ligt ook Glacier in de Rocky Mountains. Zaterdag komen we, na een mooie tocht langs Flathead Lake, aan in Kalispell, de toegangspoort tot Glacier. Zondag bezoeken we (hoe kan het ook anders) Glacier Church, waar we hartelijk ontvangen worden. Uit de groentetuin bij de kerk krijgen we sla en courgette mee en natuurlijk mogen we op hun terrein blijven staan tot de volgende dag waar we zelfs internet hebben.
Maandag door naar Glacier NP, waar we gelukkig een plekje vinden op Apgar Campground bij Lake McDonald. Net als bij de Alpen liggen er in en rond de Rockies veel meren. In Glacier NP zijn die ook ontstaan door zich terugtrekkende gletsjers veroorzaakt door ‘global warming‘. We pakken de fiets, rijden naar het dorpje en pakken de shuttle bus naar ‘Logan Pass’ oftewel de ‘Going- to- the Sun Road’. Ja, ze zijn hier erg goed in het verzinnen van mooie namen. We stappen bij Avalanche Creek over op een kleiner busje. Als we de pas oprijden snappen we waarom. Dit is een ‘echte’ pas, de eerste. Meestal rijd je gewoon op een twee- of zelfs vierbaansweg naar boven, maar dat gaat hier echt niet. Je mag er dan ook niet met een camper langer dan 21 feet (een meter of 7) op. En ik ben blij, ik zou er niet aan moeten denken dit met de RV te moeten doen. We laten ons lekker vervoeren met de fietsen voorop de shuttle. Eenmaal boven doen we een trail naar ‘Hidden Lake’. Het is prachtig weer, we lopen over glibberige sneeuwvelden, zien mooie alpenweiden, mountain goats, een marmot en worden getrakteerd op een prachtig uitzicht op het meer. Als we weer terug zijn bij de shuttles is het inmiddels zes uur. De eerste bus die aankomt heeft geen fietsenrek voorop en we besluiten ons rustig met de fiets naar beneden te laten zakken. Wat een ervaring! We stoppen regelmatig; alle zintuigen ervaren de overweldigende natuur.  Het grootste gedeelte van het jaar ligt hier sneeuw. Alleen de maanden juli en augustus is alles in bedrijf; een erg kort seizoen. We hebben het erg naar ons zin; het dorpje is ’gezellig’, het is niet te druk, het weer is prima en we kunnen weer eens lekker fietsen! 's Avonds krijgen we op de camping bezoek van een beer die op zo'n 100 meter afstand door het struikgewas voorbij komt scharrelen.
Donderdag rijden we terug naar Kalispell. We parkeren weer bij Glacier Church en ontmoeten Ben en zijn zoon Abe weer, bezig in de tuin van de kerk. We laten ze Dutch pancakes proeven en Abe is gek op spelletjes….Hij leert ons een nieuw kaartspel.
Glacier
Shuttle met fietsenrek


Hidden Lake
Logan Pass Trail naar Hidden Lake


Berggeit met jong
Hidden Lake


Op de trail
Lopen over de gletsjer


Lake McDonald
Rocky Montains


1 opmerking:

  1. Wat een indrukwekkende foto's! Wat zitten jullie daar in een andere wereld als wij, hier in het regenachtige Nederland! Ongelofelijk mooi is het daar! Geweldig dat jullie dit allemaal mee mogen maken. Geniet nog van de laatste weken!

    BeantwoordenVerwijderen