donderdag 26 juli 2012

Yellowstone NP

Old Faithful
Deze week zijn we in Yellowstone National Park, het oudste en één van de grootste parken van Amerika met zo’n 10.000 hydrothermische verschijnselen (hydro = water; thermo= temperatuur). Wat we als heel bijzonder ervaren: een week na de operatie aan zijn blindedarm is Arie inmiddels zo opgeknapt dat we hoegenaamd geen beperkingen ervaren bij het exploren van het park. We rijden, lopen en klimmen wat af! Er valt hier ook zoveel te beleven. Door de vulkanische oorsprong en de vele aardbevingen borrelt, stroomt, stoomt en spuit er hier van alles. Vaak slaat de hitte ervan af, soms vergezeld van een niet zo lekkere lucht van rotte eieren.  Je wordt hier bepaald bij wat er onder ons, in de aarde, gebeurt. En dat kun je alleen hier en op vier andere plaatsen op aarde ervaren. Het maakt dan ook indruk!
We leren dat magma ervoor zorgt dat superheet water door spleten en scheuren aan de oppervlakte komt. Als er een vernauwing in het ‘kanaal’ zit komt het water in de vorm van een geiser naar buiten. Bij voorbeeld bij ‘Old Faithful’ wordt de druk na zo’n 90 minuten zo groot dat hij zo’n 32.000 liter water en stoom 55 meter hoog de lucht in spuit. Daarna begint het proces weer opnieuw. Maar er zijn ook  heetwaterbronnen vaak met de mooiste kleuren door micro organismen en mineralen) zoals de’ Grand Prismatic Pool‘, ‘modder’poelen (waar de in heet water opgeloste zuren de rotsen hebben afgebroken tot modder), gaten in de grond waar stoom uitkomt en er zijn travertin terrassen gevormd. Daarnaast is er in het park ook een Grand Canyon (van de Yellowstone River) met watervallen en prachtige kleuren en een groot meer, Yellowstone Lake. En je kunt hier wild spotten. Vanmorgen liep er een kudde herten bij de camping en dinsdag liep een bizon ons tegemoet op de andere weghelft. Als je hier in de file staat, komt dat door overstekend wild en wildspottende toeristen!
Voor wie deze prachtige natuur wil ontdekken loopt er een (200 mijl lange) Grand Loop door het park. Er valt ook heel wat te wandelen. Wij hebben de ‘Uncle Tom’s Trail’ gedaan; een trail de canyon in tot vlak bij de waterval. In de ‘geyser basins’zijn ‘boardwalks’, uitgezette routes over houten vlonders zodat je veilig langs de hete natuurwonderen kunt wandelen. Het park is zo populair dat het (ondanks de meer dan 2000 beschikbare kampeerplaatsen) lastig is in het hoogseizoen een plekje te vinden als je niet gereserveerd hebt. De eerste nacht adviseerde men ons een camping buiten het park te zoeken omdat alles vol zat op de National Park campings. Dat betekent dan wel weer heel wat mijlen rijden! Gelukkig was er op één  camping gerund door Xanterra Parks & Resorts (de enige concessiehouder) nog één  plaats. Die konden we gelukkig reserveren. Datzelfde deden we ook voor de twee nachten er na op campings in andere delen in  het park. Yellowstone NP staat inmiddels samen met Zion, Grand Canyon en Bryce NP’s bovenaan ons favorietenlijstje.
West Thumb Geyser Basin
West Thumb Geyser Basin


Fishing Cone. Je forel vangen en direct koken mag niet meer
West Thumb met Yellowstone Lake


Grand Prismatic Spring
Old Faithful Geyser Basin


Bijna uitgeroeid, nu helemaal terug
Deze jongen kwam langs onze camper wandelenen


Yellowstone Lower Falls vanaf Uncle Tom's Trail
Yellowstone Lower Falls vanaf Artist Point


Alpenweiden in Yellowstone NP
Yellowstone Canyon


Onze laatste camping, in Mammoth Hot Springs
Gezicht vanaf onze site. Idyllisch


Geen opmerkingen:

Een reactie posten