woensdag 15 februari 2017

Fort Myers - EvergladesWater, dat is in het zuiden van Florida al jaren het thema. Eeuwenlang deden de regens van de zomer Lake Okeechobee overstromen en was er een langzame doch gestage stroom zoet water richting het zuiden, die de Everglades voedde. Enorme moerassen met overvloedig leven.
Toen kwamen de steden. Zo eiste  Groot Miami niet alleen land op, maar ging ook steeds meer water gebruiken. En de Everglades begonnen uit te drogen. Meer mensen, minder alligators. Sommige politici en veel ontwikkelaars vonden het wel best: weg met die moerassen, Florida gaat voor 'hoogwaardige ontwikkeling'.Gelukkig is het tij enigszins gekeerd en hebben milieuorganisaties, 'first nations' en politici een aantal wettelijke afspraken gemaakt. Er zijn waterprojecten om de watertoevoer weer zo veel mogelijk te herstellen. Zo ontstond als onderdeel van de Everglades de Big Cypress National Preserve. Een compromis: de natuur wordt beschermd maar bepaalde historische rechten blijven bestaan. Zo mag er bij voorbeeld nog naar gas worden geboord. En opeens wordt de stilte op de campground van Burns Lake weggeknald door jagers een eindje verder op. De magie van de natuur om ons heen, met alligators in het meer vlak voor ons, wreed verstoord. Dat kan dus zomaar.De volgende dag vinden we in de preserve een plekje bij Monument Lake. We bezoeken het Visitor Center, lopen over houten vlonders de moerassen in en bewonderen alligators en een enorme diversiteit aan vogels, waarvan we er steeds meer leren kennen. De ibis bijvoorbeeld. Die kom je gewoon in het straatbeeld tegen. Ze foerageren voor je neus in de gemeentelijke plantsoenen, maar hun oorsprong ligt natuurlijk hier in de Everglades.
En wat te denken van de gieren. In Everglades National Park bij de Anhinga Trail krijgen we het advies alle rubber delen van de auto te bedekken. Want daar hebben ze het op voorzien. Er zijn zelfs gratis dekzeilen beschikbaar. Nu bestaat het dak van onze camper dus uit een speciale rubber coating. Geen doen om dat helemaal af te dekken. We lopen de Anhinga Trail en genieten van de exotische omgeving. Vogels, vissen, vlinders, schildpadden, slangen, alligators. Alles twinkeleert, fluit, vliegt en plonst. De alligators liggen lui en vredig te zonnen. Een momentopname. Zo was het paradijs. En gelukkig, als we terug komen bij de camper, geen gieren.Hiervoor zijn we vanaf Long Pine Camground helemaal naar het uiterste puntje gereden, naar Flamingo Camground, aan de golf van Mexico. De aardige ranger daar accepteert ons met een knipoog als seniors die ook nog American citizen zijn en we krijgen een mooie plek met stroom, en met korting ...$ 15. Minder mooi zijn de muggen. 's Middags rijden we nog met onze fietsen naar het Visitor Center, nadat we ons stijf hebben ingespoten met een bugkiller. Maar de volgende morgen vinden we het welletjes en zeggen vriendelijk goedendag. Op naar de wasserette.


1 opmerking:

  1. Wat gaaf: de Everglades en alligators spotten! En genieten van zoveel andere dieren.. geweldig! Veel plezier nog daar! Liefs annemieke

    BeantwoordenVerwijderen