vrijdag 20 juli 2018

Durango – San Juan Skyway

De folders kunnen het zo mooi zeggen. ‘De San Juan Skyway is een van de mooiste routes in Amerika. De route gaat van 6200 feet naar 11008 feet op de Red Mountain Pass. Langs de route vind je alpenweides, bossen, historische mijnstadjes, enorme ranches en overblijfselen van de Indianencultuur’.

Wat er niet in staat zijn de wildfires of the mudslides (modderlawines) die het mooie plaatje wreed kunnen verstoren. In de buurt van Silverton woedde heel recent zo’n brand. Hierdoor kon de trein van Durango naar Silverton weken lang niet rijden. En dat heeft dan weer behoorlijke economische gevolgen; treinpersoneel op non actief, minder toeristendollars etc. Vorige week donderdag reed de trein voor het eerst weer en Durango liep uit, hoorden we van locals. Nu wij op dinsdag Silverton aandoen, vertellen ze ons bij het Toeristenbureau dat de trein vandaag niet rijdt door een modderlawine. Wat jammer! Maar ook zonder trein is het leuk hier rond te lopen. Een echt mijnbouwstadje dat (zeker ook door de trein) niet veranderd is in een ghost town.

Vorig weekend hebben we de weersvoorspellingen bekeken en vanwege de hoge temperaturen besloten de San Juan Skyway te rijden. We starten in Durango, waar we op de parkeerplaats van de First Methodist Church mogen staan. Zondagmiddag, na de dienst, worden we uitgenodigd bij John en Sandy. Zij wonen in het buurtje waar de kerk staat. In de tuinen van de huizen staan abrikozenbomen en een van de bewoners laat ons spontaan delen in de overvloedige opbrengst. Een populair wijkje ook bij de beren die op de abrikozen afkomen en er ‘s nacht rondstruinen.

We staan op Haviland Campground aan Haviland Lake, een idyllisch meer waar we de ospreys de forellen uit het water zien vissen. Op Little Molas Campground op meer dan 10.000 feet hoogte aan Little Molas Lake. We zien de gevolgen van de mijnbouw op de Red Mountain Pass en het ijzerkleurige water in het dal waar geen leven meer in zit. We dalen langs steile bergwanden af naar Ouray met zijn hot pools, staan op Ridgway Statepark, rijden via de Dallas Divide naar Telluride, een druk toeristisch plaatsje. En het moet gezegd: het is een schitterende en afwisselende route van een kleine 200 mijl. We genieten.

Maar vanaf volgende week donderdag is er geen ontkomen meer aan: de hoge temperaturen zijn dan terug. We hebben donderdag en vrijdag gereserveerd aan de North Rim van de Grand Canyon en zaterdag en zondag in Zion NP.


https://goo.gl/images/amUf61https://goo.gl/images/amUf61

Geen opmerkingen:

Een reactie posten