vrijdag 6 mei 2011

Scenic Byway 12 en Capitol Reef

National Scenic Byway 12
Fornuis in Gifford Farmhouse
Uitzicht op de fruitbomen
Hickman Bridge
Vandaag staat er een prachtige rit op het programma. We rijden via National Scenic Byway 12, een 124 mijl lange weg die bekend staat als een van de mooiste van de VS, richting Capitol Reef National Park. Pas in 1985 werd het laatste gedeelte van deze weg - het gedeelte over Boulder Mountain- geasfalteerd. Volgens de reisgids onderhield Boulder als laatste plaats in de VS nog  (tot 1950) een postdienst per muilezel. Dit zegt natuurlijk heel veel over dit gebied. Het is van een ongerepte ruige schoonheid. De mensen die hier gingen wonen- vaak mormonen- moesten zelfvoorzienend zijn. En dat in dit schrale klimaat op grote hoogte, waar we nu - begin mei - nog sneeuw zien liggen. De grootste hoogte bereiken we op Boulder Mountain- 3100 meter, waar we op het uitzichtpunt in de sneeuw staan en in de verte Capitol Reef zien liggen. We rijden naar Fruita, een groene oase in dit Nationale Park.
De naam zegt het al: er groeit hier fruit. Dit heeft te maken met de mogelijkheid om het land te bevloeien met water uit de Fremont River. Bij de Fruita camping kun je niet reserveren. Iets wat we trouwens liever niet doen, want dan leg je je vast en we genieten juist van de flexibiliteit. We hebben geluk, als we om een uur of vier aankomen zijn er nog drie plaatsen (van de 71) vrij. We voelen ons zeer bevoorrecht hier in deze serene omgeving terecht te kunnen. Arie fietst nog even naar het Visitor Center (1 mile terug) om te kijken of ze daar internet hebben en folders van het park te halen.
Ingrid (hoe kan het ook anders) geniet van het zonnetje.
Na het eten maken we een rondje over de camping en nemen een kijkje bij het Gifford Farmhouse, een huis waar een mormoons gezin woonde en dat nu is ingericht als museum alias winkel. De volgende dag kijken we binnen en kopen heerlijk brood, ijs en apple pie. Arie heeft dan al hardgelopen. Na de lunch doen we twee trails; vanaf de camping door de Cohab Canyon en daarna naar de Hickman Bridge, een gigantische rotsboog. Als we na de diverse klimpartijen weer beneden staan, hebben we geen zin meer om de Coheb Canyon Trail terug te lopen. De eerste de beste die we vragen of we mee kunnen rijden naar de afslag van de camping vindt het totaal geen probleem ons mee te nemen. Hij zet ons zelfs voor de deur van de camper af. Geweldig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten