maandag 16 mei 2011

Salt Lake City

Temple Square
In 1847 arriveerden de mormonen in wat nu  heet de Salt Lake Valley. Hun leider, Brigham Young, zei: “This is the place”. Dit symbolische hart van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen van de Laatste dagen - afgekort Latter Day Saints, LDS -  willen we verkennen. We pakken de Trax. Deze snelle light railverbinding blijkt een prima alternatief voor de auto: in een mum van tijd stappen bij Temple Square uit. We bezoeken het Visitor Center en worden opgevangen door aardige jongedames die ons graag het een en ander willen vertellen.

Tabernacle
In de Tabernacle zijn op dit moment geen muziekuitvoeringen, maar het is wel indrukwekkend. We eten wat in Lion´s House. In de Joseph Smith Memorial Building kijken we naar een film. De grondlegger van de beweging, Joseph Smith zou openbaringen ontvangen hebben van Christus. De geschriften die hij vond op aanwijzing van de engel Moroni vormden de grondslag voor het boek Mormon.


Inmiddels zijn we bezig met de laatste voorbereidingen op onze thuisreis. We hebben de RV gewassen  in een carwash waarbij Arie met de hogedrukspuit ‘per ongeluk’ Ingrid  natspoot. Ook hebben we voorlopig een nep ‘hubcap’ gekocht voor het achterwiel. Ziet er in ieder geval beter uit..

Trots op zijn truck
Wat kunnen we verder nog melden? In Amerika zijn veel mensen permanent op weg. Bijvoorbeeld de chauffeurs, trots op hun grote rigs en altijd bereid tot een praatje. Of de fulltime RV-ers. Die hebben hun huis verkocht en wonen in een RV. Nu is Amerika zo groot, dat ze 's winters in het zuiden kunnen verblijven (Arizona, Californië of Florida) en ‘s zomers, als het daar te warm wordt, naar het noorden kunnen gaan. Die RV’s zijn vaak niet te vergelijken met die in Europa. Het zijn of fifth wheels (getrokken door trucks) of  ‘omgebouwde’ bussen, met meerdere slide-outs die je automatisch kunt uitschuiven zodat je nog meer ruimte hebt. Je ziet ze met schuifdeuren, ‘open haard’, ingebouwde TV en geluidsapparatuur; kortom net een huis.

Su Stuhmer
De laatste zondag zijn we op zoek gegaan naar de Christian Reformed Church in Salt Lake City waar Arie 35 jaar geleden geweest was en die was niet zomakkelijk terug te vinden. Maar uiteindelijk wist iemand te vertellen waar hij was. We waren maar 5 minuten te laat… bovendien waren we niet de enigen die nog niet zaten. Na de dienst was er zoals zo vaak koffie met sweeties en tijd voor contacten. We worden door Su Stuhmer uitgenodigd voor de lunch en zij neemt ons vervolgens mee naar de Wasach bergen waar nog volop sneeuw ligt. Ook mogen we de RV ‘s nachts op de guest parking voor haar huis parkeren. ´s Morgens krijgen we een echt Amerikaans ontbijt, pancakes en roerei.
Morgen de koffers inpakken, de RV naar de storage en dan overmorgen terug naar Nederland. We kijken er naar uit iedereen weer te zien en te spreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten