donderdag 21 april 2016

Albuquerque

Albuquerque

Omdat het weer in de bergen de komende dagen niet best is - in Santa Fe verwacht men zelfs sneeuw -, besluiten we in het weekend hier te blijven. 

Op zondagmorgen gaan we naar de Berean Baptist Church. Het is een warme, vriendelijke gemeente. De liederen zijn in de stijl van Johan de Heer en de preek van Reverend Don Weakland gaat over Hebree├źn 7; Jezus als hogepriester naar de orde van Mechizedek. Geen eenvoudige kost, maar goed uitgelegd. Met de hartelijke uitnodiging om ons aan de Heer toe te vertrouwen.

We maken een wandeling in Old Town. Heel kleinschalig met een authentieke pueblosfeer. Hier proeven we de indiaanse en Mexicaanse oorsprong van de stad.

Daarna rijden we door downtown, het zakencentrum van ABQ. De inrichting is mooi, met een modern plein, veel glas en een toegankelijk verblijfsgebied. Maar het is er stil, waarschijnlijk omdat het zondag is. Central Ave, de oude Route 66, is wel levendig. Nob Hill, in het verlengde, is met de Universiteit van Nieuw Mexico zo’n beetje het yuppengebied: veel opgeknapte appartementen en studenten. We zien ook veel zwervers. De contrasten zijn groot.

Op maandag bezoeken we The National Museum of Nuclear Science and History, het enige nationale museum in Nieuw Mexico. Dat dit museum in ABQ te vinden is, is niet toevallig. Honderd mijl hiervandaan is de eerste bom in White Sands tot ontploffing gebracht. Een van de thema’s is dan ook het Manhattan Project en daarmee de geschiedenis van de atoombom. We zijn onder de indruk van de afschuwelijke beelden na het werpen van de bommen op Hiroshima en Nagasaki.

Ook wordt veel aandacht besteed aan de Koude Oorlog. Buiten zien we o.a. een reusachtige B-52 bommenwerper die in die periode een belangrijke strategische rol speelde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten