maandag 18 april 2011

Hopi en Navajo


We vertrekken in noordelijke richting naar Second Mesa, een van de drie mesa’s in het Hopi reservaat. Hier in Arizona zijn veel indianenreservaten. We willen naar het Hopi Cultural Center voor een traditionele Hopi- lunch. Omdat we geen bord zien, rijden we richting Hopi villages. Nou dat hebben we geweten. De weg was niet gewoon stijl… Eenmaal op de mesa  (een tafelberg) zien we een aantal Hopi bij hun huizen. Heel primitief, eigenlijk allemaal gestapelde stenen. We vragen de weg en rijden verder. En ja hoor, het Hopi Cultural Center blijkt verderop gewoon aan de doorgaande weg te liggen. Bonen, diverse vleessoorten en een soort gefrituurd brood van plain of blue corn. Dit brood heeft dan ook een blauwe kleur. Na de lunch verder door Hopiland.

Canyon de Chelly
Om een uur of vijf komen we aan bij de Cottonwood camping van Canyon de Chelly, gelegen in het reservaat van de Navajo. We hebben er deze week aardig wat mijlen opzitten en hebben allebei de behoefte hier een aantal dagen te blijven. We zoeken een mooi plaatsje onder de cottonwood bomen. Het is heerlijk weer en we zijn veel buiten. We maken een kleine fietstocht de heuvel op langs de rand van de Canyon en bezoeken het Visitor Center.

Wandeling door de canyon
We ontdekken dat we ons kunnen inschrijven voor een hike (wandeling) naar de bodem van de Canyon onder leiding van een Navajo gids. We zijn de laatsten van de groep van 15 die mee kunnen. De volgende morgen eerst een rit langs de rim van zo’n 35 mijl (heen en terug) om op de uitzichtspunten de Canyon in te kijken.Vast in de wash

Beneden zie je eenvoudige huizen, paarden grazen, Navajo die het land bewerken, auto’s die over de rode aarde rijden en door de wash (rivierbedding met water dat varieert in hoogte en soms droog staat). Met een auto door de wash gaat het niet helemaal goed: hij komt vast te zitten en zakt steeds dieper weg. Pogingen om met een tractor hem er uit te krijgen mislukken. Benieuwd hoe dit gaat aflopen.


Idyllisch

Groen ontluikende bomen en dat tegen een achtergrond van rode rotsen. Idyllisch. Daarna mogen we zelf de Canyon in. Eerst afdelen over een rotspad, dan de schoenen uit en door de wash lopen we door dit schitterende dal. We krijgen ondertussen informatie over de canyon en de Navajo.

Spider's RockNa de drie uur durende wandeling komen we weer boven bij de RV. We voelen onze spieren, maar wat zijn we voldaan.

1 opmerking: