zaterdag 23 april 2011

Monument Valley, met de kont in de wind

Monument Valley vanaf milepost 13
We rijden via Highway 163 naar Monument Valley. Bij Milepost 13, maken we een foto. Zie hiernaast. De oplettende kijker zal zien dat onze foto anders van kleur is dan in de folders. Dat komt door de enorme oranje stofwolken. Al dagen hebben we te maken met forse rukwinden en ook nu rijden we dwars door een woestijnstorm. We worden gezandstraald.

Mexican Hat
Je begint iets te begrijpen van de processen die zich hier afspelen: rotsen door regen en wind gebeeldhouwd tot creaties als Mexican Hat. ,midden in de woestijn zie je een elegante dame in wijde rok met genoemde hoed.
Uitzicht op Monument Valley vanaf onze parkeerplaats

We overnachten op de parkeerplaats in de relatieve luwte van het visitor center. Met de kont in de wind. De naastgelegen camp ground, waar je helemaal onbeschut staat, zien we niet zitten. Niettemin voelen we het zand tussen onze tanden knarsen en vinden we de volgende dag rode zandresten op de vloer van de douche.

De avond valt
Maar.... we hadden Monument Valley niet willen missen. Dit is een monument voor de Navajo indianen - het gebied is hun eigendom - en als bezoeker voel je hoe de krachten en de schoonheid van de natuur hun leefwereld bepalen. Hitte, kou, regen en stormen, hebben dit gebied gemaakt tot wat het is: ruige rotsen - buttes heten de afgeplatte kegelvormige rotsen - , rivierbeddingen en zand vormen een adembenemend landschap dat vooral in de avond een oogverblindend palet aan kleuren biedt. Een perfect Wild West decor voor John Wayne en z’n mannen.

Het Visitor Center biedt prachtig uitzicht op de vallei. Ernaast is een hotel dat ook door Navajo’s wordt gerund. Het vraagt heel wat organisatie om de tent draaiend te houden. Bijna elke dag wind. Je ziet ze dan ook continu stof vegen. Water is er niet, dus moet dat in tankwagens aangevoerd worden van Goulding’s Tradingpost een eind verder op. Waar hun nederzettingen naar onze maatstaven vaak heel armoedig en rommelig zijn, hebben ze het hier goed voor elkaar. Dat zie je ook aan de grote bezoekersaantallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten