vrijdag 15 april 2011

Petrified Forest National Park en Route 66

Indianengebied

We rijden uren door de indianenreservaten van Arizona. Zo stel je je de prairie voor: onafzienbare velden en eenzame wegen met zo af en toe wat vee en vervallen huisjes. Soms een aantal brievenbussen langs de weg voor mensen die aan onverharde wegen nog verder weg wonen. Het waait hard over de  vlakte op zo'n 2000 meter hoogte. De zon schijnt en het licht is schitterend.

Petrified Forest

Om drie uur arriveren we bij het Petrified Forest National Park. We kunnen vlak voor de ingang van het park gratis overnachten bij een soort souvenirwinkel. We kopen een paar ansichtkaarten en bekijken het assortiment. De eigenaresse meldt dat het park tot 6 uur open is. Toch alvast maar even kijken.Versteend hout, hard als diamant

We krijgen bij de ingang een folder van het park en rijden naar het Visitor Center. Daar lopen we de Giant Logs Trail,een wandeling langs talrijke versteende boomstammen en stukken hout met de prachtigste kleurschakeringen. Daarna bekijken we een film over het gebied. Archeologen gaan uit van een geschiedenis van 225 miljoen jaar.

We leren dat deze omgevallen bomen zo goed bewaard zijn gebleven doordat ze luchtdicht afgesloten werden onder vulkaanas en zand. Toen ze door aardverschuivingen weer aan de oppervlakte kwamen was het hout overgegaan in kwarts. De verleiding is groot een stukje mee te nemen - er is al heel wat versteend hout verdwenen- maar als iedereen dat zou doen is er straks niets meer over van dit waardevolle erfgoed. Je krijgt een folder waarop staat dat er giga boetes uitgedeeld worden en op de achterkant kun je iemand aangeven. We nemen genoegen met de foto’s!

Painted Desert

Petrified Forest is een onderdeel van Painted Desert. Voor we afscheid nemen genieten we op een aantal uitzichtspunten van de panorama's. Inderdaad, een groot schilderij.

Route 66

Daarna nog zo’n 60 mijl over route 66 naar Winslow waar we de camper wat rust gunnen bij de Walmart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten